top of page

Välkommen varma Pittasäsong

"Äntligen är sommaren här!" kanske du utbrister. Du som har längtat och väntat heeeeela långa, kalla, deppiga vintern. Äntligen får du byta raggsockorna mot sommarklänningen och det varma teet mot en glass i solskenet.


Eller kanske tillhör du dem som inte alls gillar solen och värmen? Du kanske känner att hjärnan kokar bara du sticker näsan utanför dörren? Du blir röd, får utslag och fräknar över hela kroppen och känner dig irriterad på allt och alla.


Det är nämligen så att Pittassäsongen börjar smyga in i Sverige.Inom Ayurveda, yogans systertradition, delar man in livet i olika teman eller "doshor" som det heter. Man menar på att du och jag, dygnet och året är laddade med olika energier,- Vata, Pitta och Kapha.

Vata styrs av luft och eter har sin period under hösten och vintern och vill du läsa mer om Vatan så hittar du ett inlägg här.

Kaphasäsongens blöta, tunga period börjar någon gång runt februari månad och det är den som vi är på väg ur nu. Här kan du läsa mer om Kaphasäsongen.


Pitta som dosha styrs av elden och vattnet. En person som har mycket Pitta i sig, får ofta höra att den har en "eldig" personlighet. Hon eller han är målmedveten, driven, strukturerad och vet vad hen vill. Tendenser finns dock att personen i fråga blir lite väl uppeldad och blir irriterad, arg, får utslag, inflammationer och en mage i uppror. Känner du igen dig? Då gillar du nog inte sommarvärmen heller.


Men det finns lösningar på de flesta problem, och så även för dig som känner av Pittasäsongen lite extra. Knepen har du nog hört sedan barnsben,- svalka av dig i poolen, ta ett dopp i havet, ät kalla sallader, drick mycket vatten och frossa i kylande vattenmelon.

Det kan vara bra att undvika hård träning, speciellt de varma dagarna och istället sänka kraven och vara lite snällare och mer förlåtande mot sig själv. Ge själen lite plats helt enkelt. Lägg in mer avslappnande och meditativa delar i din yoga eller träning och använd dig gärna av block, bälten och bolster för att skapa mer utrymme i kroppen samtidigt som du stöttar upp och avlastar.Ha en fin sommar

//Eva-Karin


55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page