top of page

Vad är det för skillnad på de olika Yogaklasserna?

I vårschemat så har jag tre olika Yogaklasser. Yoga för nybörjare, Yoga fördjupning och en som rätt och slätt heter Yoga.

En fråga som ofta kommer upp, är vad det är för skillnad mellan dem.


Jag har valt att dela upp den fysiska yogan i olika klasser eftersom vi alla är olika och vill arbeta med yogan på olika sätt.


Den som heter Yoga, nybörjare skulle också kunna hetat Yoga grund eller Yoga steg 1 eller Hatha Yoga. Tanken är att du som är just nybörjare eller bara vill ta det lite lugnare ska kunna gå på en klass där vi stannar lite längre i varje position och där vi inte är inne och flaxar i olika förvirrande variationer av positionerna. Även i denna klass gör vi solhälsningar, plankpositioner och andra grundläggande positioner för att bygga styrka och smidighet för att kunna gå framåt i vår yogapraktik.


Den klassen som är heter enbart Yoga i schemat, är en klass för alla nivåer. Här samsas både nybörjare och vana yogisar som har hållit på i flera år. När jag som lärare undervisar för den här klassen, så försöker jag så långt det går att använda mig av positioner och övningar där man som deltagare själv kan välja hur långt man vill gå. Det gör att man får yoga utifrån sina egna förutsättningar och även efter sin egen dagsform.

Skillnaden mellan den här klassen och den som heter Yoga, nybörjare är att vi jobbar mer med flöden och har en större variation av positioner i den här klassen. Att jobba med flöden innebär att man binder ihop flera olika positioner efter varandra, ungefär som i en koreografi, vilket i sig kan vara lite utmanande om man inte är van att arbeta med sin kropp.

Den sista klassen heter Yoga, fördjupning. Jag funderade länge och väl innan jag döpte den till just det eftersom jag inte ville att man skulle tro att det är en avancerad klass där man måste kunna stå på huvudet och gå ner i spagat.

Tanken med den här klassen är att du som är intresserad av de bakomliggande filosofierna i yoga ska kunna gå på en klass där vi i större grad lyfter dessa tankar.

Vi arbetar fysiskt på ungefär samma sätt som i den vanliga yogaklassen, men lägger på lite till i form av exempelvis kriyas; visualiseringstekniker, meditation och olika andningsövningar. På så sätt får vi möjlighet att gå ännu djupare in i oss själva.Sist men inte minst: varför kallar jag passen för klasser? Är det drop-in eller är det slutna grupper egentligen?

Jo, så här är det. Traditionellt säger man klass eller klasser till någonting där huvudsyftet är att man ska lära sig någonting utöver den fysiska träningen och pass till träning där huvudsyftet är att svettas och bli av med överskottsenergi.


Det vill säga att om du går och tränar cirkelfys, går du på ett pass.

Går du och dansar på en dansskola, tar du en klass för där är tanken att du ska lära dig danstekniken och även få en utveckling av din dans som syftar framåt.

Så när du utför Yoga eller Pilates vid en studio (eller shala) så kallas det alltså traditionellt för att du tar en klass eftersom tanken är att du hela tiden ska utvecklas framåt.

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page