top of page

Vad är Restorative Yoga?

Uppdaterat: 25 feb. 2020

Jag fortsätter med min lilla bloggserie om de olika klasserna som jag undervisar i, och nu har tiden kommit till en av mina mest välbesökta klasser - Restorative Yoga.

Med all rätt. Restorative Yoga är magi.


Min familj kallar Restorative Yoga för Kuddyoga. "Jaha, nu ska mamma gå och kuddyoga igen", kan mina barn säga.

Min man var lite tveksam i början över vilken nytta det kunde göra att ligga på en kudde i en timme, men det tog inte många gånger innan hans fundersamma frågetecken rätades ut.

I Restorative Yoga återställer vi balansen mellan vårt gas och bromssystem i kroppen. Mellan vårt Sympatiska och Parasympatiska system. För att vi ska fungera som människor och individer, behöver vi kunna både gasa och bromsa genom livet. Ungefär på samma sätt som en bil behöver båda för att det ska vara en säker färd.


Men i ett samhälle som premierar gasen framför allt, är det lätt att den där gasen hänger upp sig och tillslut fungerar inte bromsen längre. Systemet har blivit överhettat och även när man försöker att vila och ta det lugnt, är det svårt att komma ner i varv. Sömnen blir dålig eller närapå obefintlig, magen säger upp sig och huvudvärken och kroppsliga spänningar är ständigt på besök. Känns det igen?


Då kan Restorative Yoga komma in som en tusenmilaservice och återställa systemet igen.


Vi tar hjälp av en hel hög av filtar, kuddar, och block för att avlasta kroppens leder. The more the marrier! Sen lägger eller sätter vi oss i en position och där stannar vi så länge att kropp och hjärna förstår att den inte längre behöver ha gasen påslagen, vilket tar minst sex minuter.

I början kan det vara otroligt stressande och både hjärnan och kroppen blir väldigt rastlösa. "Hur länge ska vi ligga här egentligen???"

För trots sin enkelhet, är det väldigt svårt för de allra flesta av oss att bara stanna upp och inte göra någonting under en längre stund. Men precis som med allting annat i livet så är det någonting man kan man lära sig; att återfå sin förmåga att vara stilla och slappna av.


När man väl har kommit över den första tröskeln, så är det någonting magiskt som händer. Man blir lugn, utvilad, pigg och full av energi på samma gång och många deltagare vittnar om att de har sovit en hel natt efteråt - några för första gången på flera år!

Restorative Yoga passar för alla, oavsett förkunskaper och förutsättningar, men kan vara svår om man har väldigt hög stresshalt eller ångest i kroppen. Då kan det vara lättare att börja med exempelvis Yinyoga som också är en lugn form av Yoga, men som innehåller lite mer rörelse.

Restorative Yoga går att utföra även när du är utmattad eller känner dig lite trött och hängig. Är du sjuk, är det dock bättre att du är hemma och kurerar dig så du inte smittar andra.


Välkommen in bland bolstren ❤

77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page