top of page

Vad är vad i Yogans värld?

Uppdaterat: 10 feb. 2020

Det här är en fråga som jag ofta får i mitt jobb som yogalärare. Och som Pilatesinstruktör med för den delen. Så jag tänkte att jag skulle börja en liten bloggserie som handlar om vad de olika yogaformerna handlar om, och vad Pilates är för någonting och hur det särskiljer sig från yogan.

Låter det spännande?


Först ut är Pilates. Jag undervisade i Pilates i går kväll och den här frågan dök upp ännu än gång. Vad är Pilates egentligen? Och vad är det för skillnad på Pilates och Yoga och vanlig styrketräning?


Vi kan börja med att titta på Yoga vs. Pilates. Yoga har de flesta en bild om vad det är. Man står på en matta och gör solhälsningar, står i trädet och sitter och hummar. Typ. Pilates har många hört talas om, men man har ingen tydlig bild om vad det är. Vissa säger att man använder sig av stora bollar, men ofta vet man inte mer än så.Alla de här idéerna är rätt så sitt sätt, men kanske inte så nyanserade :)Yogan kom till för cirka 4500 år sen som ett sätt att stilla tankarna som redan på den tiden, for omkring i huvudet. För att hitta balans och leva livet så bra som möjligt.


Pilates kom till för ungefär 100 år sedan och skapades av en man som hette Joseph Pilates och kallades då för "Contrology". Tanken och meningen med Pilatesträningen är att skapa styrka och stabilitet i kroppen och framförallt i bålen. Vi har lite olika lager av muskler i kroppen, och i Pilates siktar vi främst in oss på de musklerna som är runtomkring och under de stora musklerna eftersom de är jätteviktiga om vi vill hitta den där stabiliteten.

Många kvinnor tappar mycket av styrkan och stabiliteten i mage och bäcken under graviditeten och här kan Pilates vara en mycket god hjälp.


Ursprungsnamnet "Contrology" är egentligen ett namn som beskriver väldigt bra hur träningen går till. Vi arbetar väldigt noggrant och kontrollerat och oftast ganska långsamt för att kunna hitta rätt muskler. Inte så svettigt kanske, men man brukar känna av det dagen efter iallafall ;)

Till rörelserna och övningarna kopplar vi andetaget och det är också en sak som särskiljer Pilates från vanlig styrketräning där man inte lägger så mycket vikt vid andningen.

När du tränar Pilates hos mig, så får du möjlighet att arbeta på din nivå eftersom jag alltid erbjuder olika varianter av övningarna. På så sätt kan du börja där du är och successivt lägga till mer delar av övningen i takt med att du blir starkare.


Svårt, tungt, lätt, "osvettigt", svårt med andningen och "hjälp vad svag jag är i magen, jag som tränar så mycket" är olika kommentarer jag brukar få som instruktör.


Till sist: vad är det här med bollarna då? Jo, det finns olika redskap som man kan använda i sin Pilatesträning. Det finns stora och små bollar, det finns glidplattor, träningsband och diverse olika maskiner som alla är fantastiska hjälpmedel. Men ofta går det precis lika bra och ofta bättre att träna med bara sin egen kropp som motstånd. Det är ju trots allt den man bor i och den som man vill ska orka med vardagslivet."Efter tio gånger känner du skillnad. Efter tjugo gånger ser du skillnad. Efter trettio gånger ser andra skillnad." -Joseph Pilates

87 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page