top of page

Yogans biverkningar

Att det är bra med yoga, har nog knappast undgått någon vid det här laget. Vi läser om det i tidningar och på sociala medier och hör om det på tv och i filmer. Yogan presenteras ofta som en form av stressreducerande träning och det understöds av att yogan på många håll är en del av rehabiliteringen inom sjukvården vid exempelvis utmattningssyndrom. Med hjälp av yogans verktyg får man lära sig att hantera stressen och pressen som man kan uppleva i vardagen, och de flesta vittnar om goda resultat.


Yoga kan dock vara så mycket mer än enbart stressreducerande och effekten du får är beroende på vad det är som Du behöver få kraft till att klara av.

Du kanske är en av de där lyckliga filbunkarna som hanterar motgångar och korta deadlines med glans, men i gengäld har du en kropp som bär på ständig värk på grund av en skada. Då är det inte stresshantering som du behöver. Då är det värken som yogan kommer hjälpa dig med. Eller kanske är det stelheten som gör att du knappt klarar av att böja dig ner och knyta skorna? Då är det det som yogan kommer hjälpa dig med.

Yoga har en fantastisk förmåga att leta upp vad det är som just du kämpar med och hjälpa dig med det.All yoga, oavsett yogaskola eller yogaform, strävar efter samma mål. Det målet är att förena kropp och sinne så att Du som person kan känna att Du är en helhet som jobbar med dig själv istället för mot dig själv. Det är precis det som ordet yoga står för: förening.

Det finns en mängd olika yogastilar och det tycker jag är helt suveränt för det innebär att du som är nyfiken på yoga har stor chans att hitta en lärare och en stil som passar dina behov. Kanske behöver du mer fysisk yoga för att hitta kraft, styrka och balans i livet, eller så behöver du stanna upp och känna in med hjälp av yinyogan. Kanske du istället behöver lära dig att ta det lugnt, att inte prestera och mjukna i ditt förhållningssätt mot dig själv och då kan restorative yoga vara ett fantastiskt verktyg att arbeta mer med.

Oavsett vilken stil du väljer kan du räkna med att bland annat bli lugnare i sinnet, mjukare i kroppen, få mindre värk och bättre cirkulation, få mer tillgång till dig själv, bli ett gladare jag och kunna hantera livets svängningar på ett mer balanserat sätt.


Om det känns konstigt att yogan arbetar på ett så brett plan och känner dig nervös över att du som deltagare ska behöva se till att dina behov täcks så kan jag trösta dig med att det är ingenting som du som deltagare behöver lägga någon större vikt vid. Allt det är en del av yogalärarens jobb. Att vara medveten om att alla människor är och reagerar olika och kunna förutspå hur en praktik kommer tas emot. När man utbildar sig till yogalärare så lär man sig bland annat om kontraindikationer, modifikationer och variationer för att kunna anpassa klassen så att alla deltagare, oavsett vad de kämpar med, ska kunna vara med på sina egna villkor. Just så att du ska kunna få möjlighet att möta dig själv på rätt sätt.


753 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page