top of page
Sök

Yogans biverkningar

Att det Àr bra med yoga, har nog knappast undgÄtt nÄgon vid det hÀr laget. Vi lÀser om det i tidningar och pÄ sociala medier och hör om det pÄ tv och i filmer. Yogan presenteras ofta som en form av stressreducerande trÀning och det understöds av att yogan pÄ mÄnga hÄll Àr en del av rehabiliteringen inom sjukvÄrden vid exempelvis utmattningssyndrom. Med hjÀlp av yogans verktyg fÄr man lÀra sig att hantera stressen och pressen som man kan uppleva i vardagen, och de flesta vittnar om goda resultat.


Yoga kan dock vara sÄ mycket mer Àn enbart stressreducerande och effekten du fÄr Àr beroende pÄ vad det Àr som Du behöver fÄ kraft till att klara av.

Du kanske Àr en av de dÀr lyckliga filbunkarna som hanterar motgÄngar och korta deadlines med glans, men i gengÀld har du en kropp som bÀr pÄ stÀndig vÀrk pÄ grund av en skada. DÄ Àr det inte stresshantering som du behöver. DÄ Àr det vÀrken som yogan kommer hjÀlpa dig med. Eller kanske Àr det stelheten som gör att du knappt klarar av att böja dig ner och knyta skorna? DÄ Àr det det som yogan kommer hjÀlpa dig med.

Yoga har en fantastisk förmÄga att leta upp vad det Àr som just du kÀmpar med och hjÀlpa dig med det.



All yoga, oavsett yogaskola eller yogaform, strÀvar efter samma mÄl. Det mÄlet Àr att förena kropp och sinne sÄ att Du som person kan kÀnna att Du Àr en helhet som jobbar med dig sjÀlv istÀllet för mot dig sjÀlv. Det Àr precis det som ordet yoga stÄr för: förening.

Det finns en mÀngd olika yogastilar och det tycker jag Àr helt suverÀnt för det innebÀr att du som Àr nyfiken pÄ yoga har stor chans att hitta en lÀrare och en stil som passar dina behov. Kanske behöver du mer fysisk yoga för att hitta kraft, styrka och balans i livet, eller sÄ behöver du stanna upp och kÀnna in med hjÀlp av yinyogan. Kanske du istÀllet behöver lÀra dig att ta det lugnt, att inte prestera och mjukna i ditt förhÄllningssÀtt mot dig sjÀlv och dÄ kan restorative yoga vara ett fantastiskt verktyg att arbeta mer med.

Oavsett vilken stil du vÀljer kan du rÀkna med att bland annat bli lugnare i sinnet, mjukare i kroppen, fÄ mindre vÀrk och bÀttre cirkulation, fÄ mer tillgÄng till dig sjÀlv, bli ett gladare jag och kunna hantera livets svÀngningar pÄ ett mer balanserat sÀtt.


Om det kÀnns konstigt att yogan arbetar pÄ ett sÄ brett plan och kÀnner dig nervös över att du som deltagare ska behöva se till att dina behov tÀcks sÄ kan jag trösta dig med att det Àr ingenting som du som deltagare behöver lÀgga nÄgon större vikt vid. Allt det Àr en del av yogalÀrarens jobb. Att vara medveten om att alla mÀnniskor Àr och reagerar olika och kunna förutspÄ hur en praktik kommer tas emot. NÀr man utbildar sig till yogalÀrare sÄ lÀr man sig bland annat om kontraindikationer, modifikationer och variationer för att kunna anpassa klassen sÄ att alla deltagare, oavsett vad de kÀmpar med, ska kunna vara med pÄ sina egna villkor. Just sÄ att du ska kunna fÄ möjlighet att möta dig sjÀlv pÄ rÀtt sÀtt.


734 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page