top of page

Andas

Har du lagt märke till ditt andetag?

Har du tänkt på att andetaget ändrar sig efter vad du gör och hur du mår?

När du anstränger dig så andas du snabbare, och när du vilar blir andetagen långsammare. Man skulle kunna säga att andetaget och kroppen är i en ständig dans med varandra där de påverkar och påverkas av varandra hela tiden.


Andningen är en av de funktioner i kroppen som fungerar både när vi inte tänker på den, och som vi kan styra medvetet. Av den anledningen så är andetaget ett väldigt kraftfullt verktyg som vi kan använda i vår vardag för att må bättre.

Om du har barn, har du säkert någon gång sagt till den lilla att lugna ner sig och ta några djupa andetag när hon eller han skriker och gråter för full hals. Kanske utan att reflektera vidare över varför du sa så; det är bara något man säger. Men faktum är, att du i det fallet gjorde alldeles rätt. Genom att fördjupa och lugna ner sitt andetag när man är stressad, arg eller upprörd så lugnar både kroppen och sinnet ner sig automatiskt. De följer andetagets dans.

På samma sätt kan man använda andetaget för att pigga upp sig när man är trött och låg och behöver höja energinivån i kroppen.


Att träna upp sin andning behöver inte vara så krångligt och svårt, men däremot kan man behöva lång tid på sig att bli vän med sitt andetag. Många nybörjare inom både Yoga och Pilates vittnar om att det är svårt att tänka på andetaget. De har aldrig lagt märke till sitt andetag tidigare och när de väl börjar reflektera över det, vet de helt plötsligt varken hur man andas in eller hur man andas ut.


Om du har tagit en Pilates eller yogaklass för mig, så vet du att jag alltid börjar med andningsövningar. Genom att knyta an till andetaget, så landar du in i dig själv och blir mer närvarande i både kropp och sinne.

När man börjar den långa vägen med att arbeta med sitt andetag, är första steget att kunna ta långa, avspända andetag utan att man kippar efter luft.

Därefter kan man börja leka med att förlänga, fördjupa, förkorta, dra ut, hålla andan, andas högt upp i lungorna och djupt ner i lungorna och på så sätt i större utsträckning styra sitt mående. Men innan man kommer dit, behöver grunden vara på plats. Alltså att kunna ta ett fullt, mättat andetag.Gör en enkel andningsövning själv:

Börja med att lägga dig ner, hellre på en matta eller en filt på golvet än i sängen.

Böj dina ben och sätt fötterna i golvet, lägg en hand på magen och en hand ovanpå bröstet.


Börja med att bara känna efter var du känner din andningsrörelse. Är det i magen eller i bröstet eller känner du ingen rörelse alls?

Utan att du tvingar andetaget - kan du få in andningsrörelse i både bröst och mage samtidigt? Kan du känna hur dina händer kommer mer isär från varandra under inandningen och hur de sjunker tillbaka mot varandra under utandningen?

Kan du kan även känna hur bröstkorgen expanderar åt sidan?

Hur skulderbladen och ryggen rör sig i takt med dina andetag?


Ta några andetag så här och rulla sedan över till sidan innan du sätter dig upp igen.


//Eva-Karin
53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komentar


bottom of page