top of page

Meditation, ditt ankare i vardagen

Har du någonsin funderat på att börja meditera men slagit bort tanken lika snabbt som den kom, eller avfärdat den med "jag kan inte" och "jag pallar inte sitta tyst"?

Kanske har du hört folk säga till dig att "du skulle behöva meditera"?


Fördomarna kring meditation är många. Ofta bär man runt på en förutfattad mening att man måste sitta JÄTTELÄNGE och i lotusställning och humma och vara from och tända massa rökelse. Ja, kanske om du är en tibetansk munk så skulle det upplägget fungera. Men faktum är, att meditation inte behöver vara så svårt och konstigt och kräver inga specialkunskaper eller specialverktyg. Du behöver bara dig själv och lite lugn och ro runtomkring dig.


Det finns en uppsjö av olika meditationstekniker som används i olika syften världen över av människor av olika etnicitet och tillhörighet, vilket kan vara en bidragande orsak till att meditation kan kännas så ouppnåeligt och svårt eftersom det finns alldeles för många sätt att göra det på. Men som sagt, man behöver inte krångla till det så mycket."Om du inte kan vara tyst med dig själv i fem minuter - tänk på alla runtomkring dig!"

Alan Finger - grundare av ISHTA yogaFörst och främst så handlar inte meditation om att du ska sluta tänka. Det är en omöjlighet. Meningen med meditation är att alla onödiga tankar som fladdrar runt i huvudet ska stillna. Kort och gott; hjärnan ska få lite lugn och ro.

För att hjärnan ska få den där välbehövliga vilan, så kan man hjälpa huvudet på traven genom att fokusera på en sak. Inom yoga så använder man sig ofta av andetaget eller att man tyst upprepar ett mantra, men det finns även andra sätt att göra det på.


När jag själv började meditera för ett antal år sedan så räknade jag mina andetag.

Andas in - 1. Andas ut - 1. Andas in - 2. Andas ut - 2. och så vidare hela vägen upp till tio. Genom att bara räkna upp till tio, så satte jag ingen press på att jag skulle hålla på länge.


Ganska snabbt började jag dock upprepa räkningen, att jag räknade 1-10 flera gånger efter varandra och strax därefter började jag sätta mobilens timer på 5 minuter. Då började jag som vanligt att räkna 1-10 och när jag tappade räkningen, så lät jag räkningen bara vara och stannade i tystnaden som följde tills dess att timern ringde.

Och det är där som jag för första gången hamnade i meditation. När tankarna lugnar ner sig och allt är stilla.Är du väldigt stressad kan det vara skönt att ta en rask promenad innan du sätter dig för att meditera, så får du bort lite av överskottsenergin i kroppen. Därefter så letar du upp en plats där du får vara i fred en stund, antingen inomhus eller ute i naturen, och sätter dig tillrätta på något sätt där du sitter avslappnad men ändå med en rak rygg.

Du kan sitta på golvet, på en filt eller en kudde, eller på en stol eller kanten på sängen. Lägger händerna i knät och sluter ögonen.


Varför meditation är så viktigt - och härligt! - är just att allt stannar upp, och plötsligt får du lite distans till vad som händer inuti och runt omkring dig själv. Det är lite som att ta ett reningsbad där du kommer ut på andra sidan lite renare och lite mer du. Alldeles perfekt för dessa oroliga tider .

42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page