top of page

Starta en hemmapraktik

Under årens lopp har jag ibland fått frågan från deltagare och elever hur man ska tänka om man vill börja utföra Yoga hemma.

Jag brukar vara ganska vag och svävande i mitt svar, vilket sannolikt har lett till frustration hos några, och en vilja att ta saken i egna händer hos andra. Och det är såklart det senare som har varit min mening när jag har svävat omkring utan att ge ett konkret svar.


I tider som denna, mitt i Coronavirusets härjningar, tänkte jag att jag i några inlägg framöver skulle försöka dela mina tankar om hur du kan gå tillväga för att påbörja eller utveckla din hemmapraktik.

Hemmapraktik med barnen på altanen en sommar för inte så länge sedan.


Precis som med allting här i livet, finns det många fördelar men även några nackdelar med att utföra Yoga hemma, och det gäller även annan form av fysisk aktivitet. Om man nu ser Yoga som enbart en fysisk aktivitet.


Det som kan vara fantastiskt bra med att vara hemma är just det faktum att du är hemma. Du slipper byta om, känna att du måste fixa till dig, känna ångest över om trosorna syns igen byxorna när du böjer dig fram och kan utföra Yoga vid den tid som passar dig; även de gångerna när du är alldeles för trött för att gå ut, känner dig ledsen, grinfärdig, har pms, känner dig svullen, arg eller bara allmänt ful och osocial.

Det är lättare att slappna av helt enkelt och bara fokusera på dig själv och din upplevelse och att du därigenom kan fördjupa din praktik.


Olika yogaskolor har olika syn på det här med hemmapraktik. Vissa är för det och andra hävdar bestämt att du måste gå till en lärare för den vet bäst vad du behöver.

Jag säger både och, för båda delarna har sina fördelar.


När du praktiserar hemma, är det väldigt lätt att bara fokusera på det du redan kan göra med lätthet istället för att göra det som du kanske behöver.

"What do I need and what do I feed?"

Det krävs både kunskap, disciplin och självinsikt att göra det som kroppen och sinnet behöver. Det är oftast det som vi prioriterar bort. Det som är läskigt, jobbigt och det som är outforskad mark. Det är lättare att göra det som man redan kan. Då slipper man bli besviken.

Yoga handlar dock om att skapa balans; att tillföra det man inte redan har. Avskyr du balansövningar är det förmodligen det som du behöver göra mest utav.


Den andra delen i varför hemmapraktik kan vara negativ, är att du inte har någon som kollar av hur du belastar lederna i positionerna. Det i kombination med att man väldigt lätt lockas att titta på yogafilmer på olika sajter där personerna gärna står på huvudet i olika konstiga vända-ut-och-in-på-kroppen-positioner är som upplagt för att man kanske lättare tvingar in kroppen i en position som man inte är redo för ännu, vilket i sin tur kan leda till skador.För mig behöver inte det ena utesluta det andra.

Jag tror att man både behöver ha en regelbunden praktik hemma där man får möjlighet att bara släppa lös allt som behöver komma loss, att få utrymme att leka, testa, undersöka och gå djupt in i sig själv i tryggheten av sitt eget hem.

Om man kan kombinera det med att regelbundet gå hos en lärare som man känner sig trygg med, som kan ge dig utmaningar, justeringar och lära dig nya saker, så kommer du förmodligen få en mycket större utveckling än om du bara skulle välja den ena delen.


//Eva-Karin

68 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page