top of page

Starta en hemmapraktik, del 2

I förra inlägget skrev jag lite om för- och nackdelar med en hemmapraktik. Vad som är bra och vad man behöver vara lite uppmärksam på.


Hellre lite än inget alls skulle jag vilja säga när man pratar om att yoga eller träna hemma. De allra flesta yogaklasserna är mellan 60-90 min långa, men det finns ingen anledning att hålla på så länge när du gör det hemma. Däremot kanske du upptäcker att när du väl har börjat, kan det vara svårt att sluta. Att den där kvarten snabbt blev en timme.

Om du har kommit så långt att du har plockat fram din yogamatta, eller ställt undan soffbordet för att yoga på den mysiga mattan som du har därunder, så kanske nästa fråga dyker upp; vad ska jag göra nu då?


När jag praktiserar hemma börjar jag alltid liggandes på rygg. Det tycker jag funkar allra bäst för mig. Jag sluter ögonen och tar en liten stund att bara checka in i kroppen och andetaget för att se hur kroppen och sinnet mår. Ibland börjar jag röra mig direkt och ibland inser jag hur trött jag är och då blir den där fysiska yogan som jag hade planerat att göra, snabbt utbytt mot lugn Yinyoga eller Restorative yoga.


Nu har ju jag hållit på ett tag, så jag låter kroppen få bestämma rörelserna och jag bara hänger med. Ibland bestämmer jag en peakpose på förhand, en position som blir cresendot för praktiken och där alla rörelser och positioner jag gör innan dess, är en förberedelse för just den positionen.

Successivt så tar jag mig tillbaka ner mot golvet igen och avslutar i Savasana, avslappning.


Savasana räknas som en av de viktigaste, och svåraste positionerna inom Yoga. Tidigare slarvade jag ofta och hoppade över den när jag utförde Yoga hemma, men har insett att den verkligen är så otroligt värdefull. Att de där minutrarna i total stillhet faktiskt gör en enorm skillnad och att det ibland till och med kan räcka att bara rulla ut mattan och ligga fem minuter på rygg i avslappning.


Det är ofta det där lilla som gör skillnad.

55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page