top of page

Starta en hemmapraktik, del 3

Hellre lite och ofta, än längre och mer sällan skulle jag vilja säga är en bra tanke om en hemmapraktik.

Enligt yogisk tradition bör man börja dagen med yoga, innan du har blivit påverkad av andra energier. Att du där tidigt på morgonen lägger den bästa grunden du kan för att kunna ta itu med allt vad dagen har i sin linda.

Jag måste få kaffe och frukost först. Sen är jag människa nog att se var yogamattan ligger.

Om jag inte får till min hemmapraktik, min sadhana som det kallas på yogaspråk, på morgonen så gör jag det gärna sent på kvällen. Då blir gärna praktiken lite lugnare än när jag gör den på morgonen, och då vet jag att jag sover gott på natten.Två positioner som jag alltid har med i min egna hemmapraktik och i nästan alla mina klasser när jag undervisar, är katten och kon. Här sträcker man ut, eller balanserar upp fram- och baksidan av kroppen som man säger inom yoga. De här två positionerna sätts oftast ihop i ett flöde, men man kan även göra dem var för sig.


Katten och Kon passar alla, oavsett förkunskaper och nivå och hjälper till att mjuka upp ryggen och förbereda den för mer rörelse och belastning i den fysiska yogan och hjälper till att få bort spänningar och stelhet inför de lugnare yogaformerna.


Börja att stå på alla fyra med händerna under axlarna och knäna under höfterna.

Om du har ont i dina knän, kan du lägga en filt eller något annat mjukt under dem.

Om du har ont i handlederna, kan du testa att flytta händerna lite längre framför dig alternativt knyta händerna.

Katten, Marjaryasana, sträcker ut ryggen.

I ett flöde tillsammans med Kon, utförs Katten under utandningen.Kon, Bitilasana, sträcker ut framsida bröst, hals och mage.

I ett flöde tillsammans med Katten, utförs Kon under inandningen.Även om du normalt sätt inte utför Yoga, kan de här rörelserna vara till godo för dig och din rygg. Jag brukar oftast avsluta med att stanna några extra andetag i Katten så jag får chansen att riktigt sträcka ut ryggen samtidigt som jag kanske försiktigt rör lite på huvudet eller höften från sida till sida.


Liknande rörelser finns även i Pilates men går då under namnet Catstretch.

45 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page