top of page

Starta en hemmapraktik, del 4

I förra inlägget tittade vi lite närmare på katten/kon som är en fantastisk rörelse för att mjuka upp kroppen och förbereda den för mer belastning.

I det här inlägget ska vi titta lite på hur man kan tänka runt upplägget för sin hemmapraktik, oavsett om du gör fysisk yoga, Pilates eller annan typ av rörelse eller träning.


I princip alla träningsformer följer samma upplägg; först kommer uppvärmningen, sen själva passet och sen nedvarvning och eventuell stretch.

Varför man gör på det sättet är helt enkelt för att minska skaderisken. Om man exempelvis skulle börja varje löppass med en sprint, så skulle kroppen förmodligen protestera tillslut av den plötsliga belastningen. Det finns säkert någon expert som säger annorlunda, men så har jag lärt mig och det är någonting som jag applicerar både i min undervisning och min egen praktik och det är någonting som jag rekommenderar dig att göra också.


Jag skulle också vilja slå ett slag för att lägga till ytterligare ett steg före själva uppvärmningen, och det är ett steg som jag kallar för uppmjukning. Det är någonting som jag har med mig från mig tid som dansare och handlar helt enkelt om att man med mjuka rörelser får igång kroppens alla delar innan man ökar pulsen och på så sätt värmer upp kroppen.

För mig gör det väldigt stor skillnad att rulla lite på axlarna och huvudet, göra några katten/kon, lite björnen och sen successivt öka belastningen på kroppen med stora rörelser där hela kroppen involveras såsom till exempel solhälsning a.

Låg lunge


När du har fått igång kroppen med några omgångar av solhälsning a, kan du med fördel fortsätta med några stående positioner. Kanske en krigare, en hög eller låg lunge eller varför inte ett träd?

Efter någon eller några stående positioner, kanske du känner att det är dags att runda av och då tar du dig ner på golvet igen. En sittande framåtfällning kan vara skön att avrunda din praktik med och därefter rullar du ner på rygg, kanske in i liggande fjäril, och så avslutar du med att ligga i Savasana.


Efter några minuter rullar du över på höger sida och tar dig stillsamt upp till sittande. Tacka dig själv för stunden du har tillbringat på mattan och gå sedan ut och möt världen!


42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page