top of page

Vad är Yoga?

Jag fortsätter min lilla bloggserie med att försöka besvara en fråga som knappt går att besvara - Vad är Yoga?


Vissa säger att Yoga är träning, andra att det är en filosofi och ett sätt att leva. Nån säger att det är avslappning och vissa ser framför sig att man sitter i lotus och säger aaaauuuuuummmm för sig själv, iklädd långa sjalar och en näsring.
Om man skulle fråga 100 olika människor så skulle du nog få 100 olika svar. Och inget svar är fel. Det tycker jag är så härligt med Yoga. Att man får utrymme att själv upptäcka vad Yoga är.Själv ordet Yoga betyder "förening". Att smälta samman. Och det man vill förena är alla delar av sig själv. Och vilka är alla delar då? Huvud, överkropp och underkropp?

Nja, här får man titta lite på filosofin bakom Yoga.


Yoga, som är en flera tusen år gammal tradition, filosofi eller vetenskap, menar på att alla människor är uppbyggda av olika lager. Lite som lager-på-lager principen när man klär på sig och ska ut på fjället mitt i vintern.

Längst ut finns vår fysiska kropp; vår hud, våra muskler och sånt vi kan se och ta på. Innanför den finns andra lager av oss själva som vi inte kan se och ta på, som till exempel vårt Chakrasystem om du någon gång har hört talas om det.

Och det ordet Yoga betyder i sin rätta bemärkelse, är alltså att få dessa lager att glida sömlöst in i varandra. Det är då vi upplever och är i "Yoga"; i nuet, och är den bästa versionen av oss själva. Ju mer separerade dessa lager är från varandra, desto spretigare blir vårat mående och vårat beteende.


För att få dessa lager att smälta in i varandra, använder vi oss av olika verktyg eller redskap. Till exempel så gör vi olika positioner och rörelser på mattan för att stärka och lugna kroppen och göra den smidig och mindre spänd, och olika andningstekniker eftersom en medveten andning kan göra att vi blir lugnare i sinnet.


Sen finns det en mängd andra verktyg som kanske inte förknippas med yogan för de allra flesta, som till exempel meditation. Faktum är att meditation är ett av de viktigaste redskapen för att nå Yoga; förening av de här lagren. Men, det brukar ta ett tag innan man känner sig redo att sätta sig ner och meditera. Vilket är helt ok. Det är ju inte så kul att hålla ett samtal med sig själv om kroppen och sinnet skriker och gapar åt en, eller hur?

42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page