top of page

Yoga och meditation

I min förra bloggpost skrev jag lite om meditation och hur en meditationspraktik skulle kunna se ut när man aldrig tidigare har sysslat med just meditation.

När och om du läste det inlägget, så kanske du började fundera på vad meditation och Yoga har gemensamt, och det är det jag tänkte att dagens inlägg skulle handla om.


Yogans popularitet har ju fullkomligt exploderat de senaste åren och överallt öppnar det nya yogastudios, och sociala medier svämmas över av yogabilder av vältränade människor i avancerade positioner. Så var kommer meditation in i bilden?


"Nu är det en bra dag att börja meditera"


Yogan är ett mångtusenårigt system som har som mål att få människor som du och jag att nå sin fulla potential. Det här systemet delas in i åtta olika vägar enligt boken Yoga Sutra. Alla positioner och rörelser som vi gör på mattan, är en del. En annan del är alla de andningsteknikerna som vi använder för att expandera andetaget, få oss att bli lugna och för att pigga upp oss. Då är det sex delar kvar. Och vad består de av?

Jo, två delar innehåller rekommendationer om hur vi bör bete oss mot oss själva och andra för att leva i harmoni med oss själva och med varandra. De resterande fyra delarna handlar alla om olika delar av meditation.


Så om du undrar över vad Yoga och meditation har gemensamt, så skulle jag nog svara att meditation ÄR Yoga. Faktum är, att den ursprungliga Yogan bestod i princip uteslutande av olika meditationstekniker och att den fysiska yogan som den ser ut i dag, är någonting som har utvecklats under det senaste århundradet.


Alla de här åtta delarna av Yoga skulle jag säga griper in och överlappar varandra. De allra flesta som kommer i kontakt med Yoga i Sverige, möter den under ett fysiskt yogapass. Kanske på gymmet eller på en Studio eller en Shala. När man har hållit på ett tag kanske man börjar känna en gnagande känsla av att det händer någonting mer inuti en själv än bara det fysiska. Ofta så letar man sig vidare, lär sig mer om yogans bakgrund och filosofi och rätt var det är så hittar man sig själv djupt försjunken i meditation!

28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page