top of page

Yin och Yang

Du kanske har sett symbolen för Yin och Yang någon gång och undrat vad den egentligen betyder? En svart/vit cirkel med två prickar i.

Tankarna kring yin och yang härstammar från taoismen som är en urgammal filosofisk tradition i Kina. Idéen om yin och yang går ut på att allting i universum består av motsatser och att det ena inte kan finnas till utan sin motsats. Högt och lågt, varmt och kallt och så vidare.

Det vita står för yang, aktivitet, och det svarta för yin, passivitet. I det passiva, svarta fältet, finns en liten prick av aktivitet och i det vita, aktiva fältet, finns en liten prick av passivitet.


Även om yogan går att spåra långt bak i Indiens historia, så härstammar just yinyoga från taoismens tankar och har på senare tid bakats ihop i en blandning mellan taoism och yogafilosofi.

Yinyoga är en motsats till det vi även kan kalla för yangyoga, och om yangyoga är den fysiska och dynamiska yogan där vi vill arbeta med att bygga värme, styrka och stabilitet i kroppen, så är yinyogan dess motsats. En yangträning kan även bestå i att springa, träna på gym eller annan fysisk aktivitet.

I yinyogan arbetar vi med de små, mer stillsamma och inåtriktade värdena. Här är devisen "hellre litet än stort" och yinyoga utförs väldigt stillsamt och i liggande eller sittande positioner.


Tanken är att om vi blandar det stillsamma med det fysiska, så når vi balans. Varje fysiskt ansträngande träningspass måste följas av återhämtning och återhämtningen behöver följas av fysisk belastning. Får vi för mycket av det ena, så mår varken kroppen eller knoppen bra i slutänden.


Det yinyoga kan hjälpa till med i din fysiska träning, är att du bland annat får mer "bounce" i kroppen, vilket innebär att du hoppar högre, springer snabbare och att kroppen svarar snabbare på det som händer. Det den yangbaserade träningen kan hjälpa yinyogapraktiken med är bland annat starka muskler som skyddar dina leder så du inte går för djupt in i positionerna.

Om vi vill ha så bra utslag som möjligt och må så bra som möjligt, så behöver vi alltså blanda upp vår mer yangbaserade träning med yin och tvärtom. Precis som vilken träningscoach som helst skulle säga idag!

284 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page