top of page

Höstens intåg

Efter en både väldigt varm och ovanligt kall sommar börjar nu hösten göra sig påmind. Skolstart, förskolestart, tillbaka från semestern. Förkylningar, höstkläder i butikerna och kortare dagar och mörkare kvällar.

De här årstidsväxlingarna kommer ofta ganska snabbt och när hösten tar över efter sommaren så gör den ofta det med kraftiga vindar och hastigt sänkt temperatur.

Det här gör att Vatan* i våra kroppar ökar och det i sin tur gör att många av oss känner oss lite tröttare, lite skörare, sover mer ytligt och får mer värk i kroppen. Dessutom är det många som också känner av torrare hud, torrare, mer knakiga leder och ökad oro och ångest.Även om vi inte kan påverka naturens gång, kan vi påverka hur vi bemöter och tar hand om oss själva. Under hösten är det lite extra viktigt att vara snäll mot sig själv och lägga extra vikt vid återhämtning och reflektion.

Dricka och äta varmt, ta ett varmt bad och gå lite långsammare skogspromenader där du tar djupa andetag och fyller kroppen med nytt syre, kan vara bra sätt att komma mer i balans. Att tända ljus och krypa ner i soffan med en bra bok eller en stickning gör också susen för ett oroligt sinne.

Under hösten kan det också vara bra att lägga lite extra mycket vikt vid de långsammare formerna av yoga såsom Yinyoga, Restorative yoga och meditation, och att försöka hålla fast i sina rutiner även när man känner sig trött och låg.

Inom både yoga och Ayurveda arbetar vi med att jämna ut obalanser och möta livet genom motsatser. Att plus och minus tillsammans blir bra, men att plus och plus blir för mycket och minus och minus blir för lite.

I och med höstens intåg så är det mycket rörelse i omlopp med alla vindar, temperaturskiftningar och stormar och då behöver vi lägga till mer av det lugna och varma så sinnet och kroppen inte blåser bort det med.
* Inom Ayurveda menar man att alla människor är uppbyggda av tre olika energier eller doshor; Vata, Pitta och Kapha. Vatadoshans element är luft och eter och styr vår förmåga till bland annat rörelse och kreativitet, men kan lätt hamna i obalans och skapa ett oroligt och splittrat sinne som följd.
70 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page