top of page

Mattor, mattor, mattor

Hur kommer det sig att det finns så många olika varianter av yoga- och träningsmattor? Vad ska jag egentligen välja? Matta som matta, eller?


I samband med att yogan vann större och större utrymme i människors liv, fullkomligt exploderade handeln med yogamattor. Nu för tiden kan du köpa yogamattor i alla sportaffärer och till och med i vissa mataffärer, vilket gör att alla kan utföra yoga hemma oavsett ekonomiska förutsättningar. En yogamatta kan du hitta från 50 kr and sky is the limit. Så vad är det egentligen för skillnad?


De billigare mattorna har några fördelar, bland annat för att de är så billiga. Ofta är de lätta att ta med sig då de inte väger så mycket, vilket kan vara skönt om man vill ha med en matta på resan. En billig matta kan också vara bra att ha om du tränar eller yogar utomhus eftersom materialet i mattor inte mår så bra av solljus och då kanske det inte gör så mycket om mattan går sönder.

Problemet med de billiga mattorna är ofta att greppet är riktigt dåligt och just att de är så lätta. Kombinationen blir att mattan glider runt på golvet och du glider runt på mattan vilket i sin tur försvårar din yogapraktik och, om du otur, kan du skada dig. Har du dessutom känsliga knän och handleder eller axlar, så blir det en onödig belastning på lederna att ha en matta som bara är 2-3 mm tjock.



De dyrare mattorna har oftast ett bättre grepp som gör att mattan ligger still på golvet. Dessutom slipper du glida med händerna och fötterna ovanpå mattan, vilket gör att du helt och hållet kan fokusera på det du ska fokusera på. Exempelvis glider inte händerna iväg i din nedåtgående hund :)


Bland de lite dyrare mattorna finns det en uppsjö av olika varianter i en mängd olika material och här finns även ekologiska mattor.


Om du väljer en matta i mellan- övre prisklassen, har du även möjlighet att välja hur tung din matta är. Ytterligare en parameter som gör att det blir förvirrande och svårt att välja, men såhär kan du tänka:

De tunga mattorna är jobbiga att släpa med sig till studion, men är fantastiska att ha hemma. De är stadiga och pålitliga och riktiga trotjänare som kan hålla hela livet.

De lättare mattorna är såklart smidigare att bära med sig till studion och de brukar finnas i olika tjocklekar. 4 mm är standard och 5-6 mm passar bra för dig med känsliga leder.

En tjockare matta än så är inte att rekommendera för vanlig fysisk yoga eftersom det mjuka, tjocka underlaget snarare leder till att du sjunker ner i mattan, belastar lederna fel och därmed ökar skaderisken.


Går du däremot på Restorative yoga, Yinyoga eller Pilates är det fantastiskt skönt med en tjockare matta. För de här ändamålen finns det tjocka, gosiga mattor som är runt 1-1,5 cm tjocka och även mattor i ren ull. Att använda sig av en tjockare matta här, är istället väldigt bra då de avlastar kroppen i de liggande positionerna.


Själv har jag tre olika mattor hemma. Lite overkill, men jag använder alla.

En lätt och lite billigare variant som jag har med mig när jag reser och som jag använder utomhus. Att ha en tunn matta utomhus underlättar praktiken eftersom den blir mer följsam i det ojämna underlaget och eftersom de flesta mattor som sagt inte mår bra av solljus, så då känns det bättre att ha en billigare variant.

Utöver den mattan har jag en lite tjockare med sämre grepp som jag använder till Yinyoga, Restorative yoga och Pilates och så en riktigt bra matta med supergrepp som jag har när jag utför fysisk yoga eftersom jag lätt blir svettig om händerna och glider på mattan.


Hur länge en matta håller? Det beror hur mycket du använder den. En matta i mellanprisklassen kan du nog räkna med håller i upp till ett par-tre-fyra år om du använder den regelbundet. En billig matta släpper nog i materialet innan dess och några av de dyrare märkena lämnar livstidsgaranti på sina mattor.


Sugen på en ny matta? Hör av dig, så hoppas jag att jag kan hjälpa dig fram i djungeln.

//Eva-Karin

73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page