top of page

Ren och fin matta

Så här i sjukdomstider dyker det alltid upp inlägg och artiklar inom yogavärlden om vikten av att rengöra sin yogamatta.

Av respekt för dig som lider av bacillskräck kommer jag inte skriva några siffror på antalet virus och bakterier som man hittar på en matta som inte är rengjord på ett tag, men är du nyfiken, är det bara att att söka på nätet så hittar du en hel del artiklar.

Precis som vid handtvätt, så kan du decimera antalet virus och bakterier på din matta genom en regelbunden rengöring.

De flesta mattor mår inte bra av att rengöras i enbart vatten, då det torkar ut materialet. Man kan köpa färdigblandad mattrengöring som man sprayar på och torkar av med trasa, men det vanligaste är nog att man blandar ihop en egen mixtur. Det funkar lika bra, men är otroligt mycket billigare än den färdigblandade.


Häll i hälften vatten och hälften äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger i en vanlig sprayflaska. Vinäger fungerar som ett naturligt och miljövänligt rengöringsmedel.

Droppa gärna i några droppar Tea tree oil som är bakteriedödande.

Är du känslig för lukten, kan det vara trevligt med några droppar eucalyptusolja eller rosmarinolja som tar udden av vinägern.


Vissa mattor går även att tvätta i maskin, utan centrifugering, och vissa kan man lägga i badkaret med vatten och såpa.

Läs på tillverkarens sida, så brukar det stå hur du bäst gör rent och tar hand om din matta.


I Yoganista Studio torkas mattorna och blocken av varje kväll för att de ska hålla sig fräscha. Jag använder receptet ovan så om du sticker ner näsan i mattan och tycker att det sticker lite, så är det nog doften av Tea tree oil du känner.

Om du vill göra rent din egen matta, så finns det en sprayflaska och trasa i studion.

187 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page