top of page

Skapa en yogaklass

Ibland får jag frågan hur man gör när man planerar och skapar en yogaklass. Svaret på den frågan skulle säkerligen variera lika mycket som antalet lärare som du ställer frågan till.

Men så här gör jag:

Först och främst kollar jag såklart vilken typ av klass jag ska göra planeringen för. Om det är yinyoga eller en mer fysisk yoga och för vilken nivå det är tänkt till.


För att underlätta mitt skrivande, kommer hela det här inlägget handla om att göra en planering för en fysisk yogaklass.


När jag har kommit så långt, brukar jag även titta vilka bokningar jag har fått in. Det kan vara ganska skört att göra det, speciellt såhär i coronatider då det ofta kommer in sena av- och påbokningar, men jag vill gärna veta hur många och vilka som har bokat sig.

När jag vet det funderar jag över om det finns någon gemensam nämnare mellan deltagarna, exempelvis om alla bokade deltagare har ont i ryggen eller har ont i högra knät. Om det finns någonting gemensamt så kan jag, om jag vill, arbeta med denna nämnare.


Steg tre är att fundera över planeringen utifrån ett ayurvediskt perspektiv.

Vilken tid på dagen är klassen? -Tidig morgonklass eller sen kvällsklass?

Vilket tid på året? -Mitt i sommaren, eller mörkaste januari?

Vad händer i världen? -Är det lugna eller oroliga tider?

Finns det en förmodad gemensam dosha bland deltagarna? (Dosha är vilka karaktärsdrag en person har, typ)

Hur tror jag att energin kommer vara i rummet när vi börjar? Hur är tanken att jag vill att den ska vara när klassen är slut?


Steg fyra blir att fundera på om jag vill att klassen ska handla om någonting speciellt. Om det är någonting jag ska gå igenom eller om vi ska arbeta mot en så kallad peakpose (en lite mer avancerad position som blir höjdpunkten i klassen), eller om vi bara ska flöda igenom en klass som passar för alla.


När allt sånt är bestämt, är det bara att börja bygga en klass som passar in i det valda temat. Här behöver jag dessutom ta andra delar i beaktning, såsom vilka andningsövningar som passar för temat och om jag följer rätt sekvensering, och om jag inte gör det -varför?

Sekvensering betyder i vilken ordning jag sätter de olika positionerna. Olika yogaskolor har lite olika syn på sekvensering, men anledningen till att man pratar om sekvensering är att man dels vill undvika skador, och dels att man successivt vill få pranan, energin, att röra sig upp genom chakrasystemet.


När klassen väl genomförs så är det bara att hålla tummarna för att inte alla deltagarna har bokat av sig, och andra personer bokat in sig istället så hela förmiddagens planering ställs på ända ;)

Och oavsett så kanske inte min planering håller. Energin i rummet är annorlunda mot vad jag hade räknat med eller så har nån deltagare skadat sig under veckan. Då är det bara att "go with the flow" och riva upp planeringen och följa intuitionen.


Att en yogalärare bara skulle gå in och freestyla lite? Nja. Det händer. Men oftast ligger det lika mycket planering bakom en klass eller lektion som för vilken annan lärare som helst. Jag räknar med ungefär en timmes planering inför varje fysisk yogaklass, och något mindre för de lugnare yogaformerna.

Att vara yogalärare är alltså inte bara att gå in och få deltagarna att röra på sig. När man utbildar sig och senare undervisar inom yoga så har man ett ansvar att föra yogatraditionen vidare på ett ansvarstagande och vördnadsfullt sätt. Det finns ingen anledning för mig att uppfinna hjulet varje gång jag gör en planering, men däremot behöver jag ta hänsyn till de parametrar som gör att yogan fungerar. Yogan har hjälpt människor till ett bättre liv i flera tusen år, och kommer förhoppningsvis att fortsätta hjälpa människor i lika många år till.


Hari Om, Om Tat Sat //Eva-Karin


155 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page