top of page

Välkommen Kapha

Så smått börjar våren göra sig påmind. Solen blir varmare, snön smälter och naturen börjar sakteliga röra på sig. Snart tittar de första snödropparna upp ur rabatterna och flyttfåglarna kommer åter.

För många är det här en fantastisk tid, medan andra ser på det med viss oro över att ännu en gång tappa sin energi och motivation i livet.

Inom Ayurveda säger man att vi är på väg in i Kaphasäsong.


Ayurveda är yogans systertradition och betyder läran om livet. Lite förenklat kan man säga att grunden i Ayurveda är att allting runt omkring oss och i oss själva är uppbyggda av energi som har olika laddningar. Istället för elektroner och protoner, plus och minus, så pratar man om Vata, Pitta och Kapha. Vata står för rörelse, lätthet och livfullhet, Pitta för värme, hetta, driv och målmedvetenhet och Kapha för stabilitet, tyngd och eftertanke.


Under vårvintern går naturen över i Kaphasäsong, vilket innebär att allting blir inbäddat i en tung och lerig sörja. Det här påverkar även oss människor och gör att vi lättare blir tungsinta, trögtänkta, trötta och snoriga. Har du dessutom liknande tendenser året om blir du såklart ännu mer påverkad av det här skiftet och då kan du till exempel få riktigt svårt att ta dig upp ur sängen, och soffhäng med chips och film blir lite extra lockande under de närmaste månaderna.



Inom både yoga och Ayurveda vill vi möta upp obalanser med motsatser, så när det gäller Kaphans trötta, tunga, stagnerade energi, behöver vi aktivt möta det med lite driv och rörelse. Att försöka få igång systemet igen genom att succesivt minska ner sömnen till åtta timmar, ta raska promenader när det är ljust ute, kanske börja jogga, träna på gym, dansa, ut och rör på dig!

Just motionsbiten stöds av modern forskning. Det finns många moderna forskningsstudier som visar på hur bra just motion är för att motverka milda till måttliga depressioner och nedstämdhet, för har du otur kan din tungsinta Kapha-obalans övergå i just depression*.


Du kan även göra lite andra förändringar såsom torrborstning för att öka cirkulationen, att äta varm och kryddig mat, frossa i apelsiner och andra citrusfrukter som verkar uppiggande och se till att du inte gör samma saker hela tiden. Kapha gillar nämligen regelbundenhet, så nu kan det vara toppen att lära sig nya saker! Skaka om din Kapha och väck den till liv, så är snart sommaren här och Kaphasäsongen ett minne blott.



*Depression är ett potentiellt livsfarligt tillstånd som bör tas på största allvar. Känner du dig mer än lite låg, tung och trött - sök hjälp på närmsta vårdcentral!



45 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page