top of page

Vad är Yinyoga?

Jag fortsätter min lilla bloggserie med en ny klass i Yoganistas regi. Nämligen Yinyoga.


Yinyoga är en ny förälskelse för mig. Jag har hört så många som har pratat så gott om den under så lång tid, men det var först förra sommaren som jag på riktigt föll för den.

Och då föll jag handlöst.

Det är få saker jag har upplevt som har förändrat min kropp så fundamentalt på så kort tid. Varje gång jag har praktiserat Yinyoga, upplever jag mig två decimeter längre och kroppen är så lätt och ledig att röra sig i.

Yinyogautbildning på YogaShakti i StockholmUnder flera år har Yinyoga vuxit i popularitet i Sverige och i hela världen och det med rätta. I Yinyoga arbetar vi med spänningar och stramheter och frigör både uppdämd energi och cirkulation - perfekt motgift för dagens stressade samhälle som gärna sätter sig som spänningar i kroppen.


Yinyoga är egentligen ganska enkelt att praktisera då vi sitter eller ligger i passiva positioner under ett par minuter. Det svåra ligger i att inte ta med sig sin överpresterande hjärna till mattan. Att faktiskt börja lyssna på kroppen istället och inte försöka pressa kroppen in i olika ställningar. Att gå bort från yang - rörelse och energi och viljan att gå framåt, till att omfamna yin - stillheten och passiviteten och finna lyckan i det lilla.


I Yinyoga letar vi upp ställen i kroppen där det finns ett motstånd; en kontakt eller en stramhet. När vi har hittat den kontakten, stannar vi i den en stund och ser vad som händer. Att praktisera Yinyoga är lite som att gå på upptäcksfärd i sin egen kropp "Undrar vad jag hittar för spännande att jobba med idag?"Yinyoga passar alla, oavsett erfarenhet och kan vara ett första steg till de ännu lugnare formerna av Yoga, såsom Restorative Yoga eller meditation.

I Yinyoga har man lånat de taoistiska tankarna om Yin (mörker, kyla, stillhet) och Yang (ljus, värme, rörelse) och att ingenting kan bestå utan sin motsats. På samma sätt kan Yinyoga vara ett fantastiskt komplement till en mer fysisk träning, både fysisk Yoga men även löpning, styrketräning, Pilates och andra rörelsebaserade träningsformer.


52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page