top of page

Yoga - mer än bara träning

För drygt ett år sedan gjorde jag ett försök att med ord förklara vad yoga är. Resultatet blev en bloggpost, och vill ni läsa vad jag skrev då så hittar ni det inlägget här.

I dag känns det återigen aktuellt att prata lite om vad yoga är och den här posten är från ett litet annat synsätt.


Frågeställningen om vad yoga är dyker upp regelbundet i samband med yogaklasser, diskussioner med släkt och vänner eller bara när jag själv har en filosofisk stund för mig själv.

Det är lätt hänt att falla in i en något förenklad bild av att yoga handlar om olika positioner. Att utföra och bemästra olika avancerade kroppsknutar och armbalanser så att man känner sig duktig och stark, smidig och mjuk och sen har man gjort sin yoga. Den här bilden är lätt för de flesta att ta till sig och det är ju så de flesta träningsformerna är uppbyggda. Man har ett mål och sen jobbar man mot det målet och när det målet är nått börjar man jobba efter ett nytt, svårare, mer krävande mål.


Det blir inte enklare av att det är den här bilden av yoga som vi matas med i olika medier. "Bli stark och smidig med yoga" - och sen bilder på någon som står i en krigarställning eller i trädet. När man sen har gjort dessa positioner så ska man enligt reportaget känna sig lugn, avstressad och harmonisk.




Yogans positioner gör inte att du blir avstressad och lugn. De är inte magiska på något sätt och skiljer sig inte mycket från andra typer av träning. De egentligen är bara gymnastik.

Det är det som händer bakom positionen som är yoga. Det är när vi kopplar in full närvaro - "mindfulness", andetaget, sinnet, möter våra rädslor, våra svagheter, vår ångest och vår rastlöshet som yogan händer.



"The study of asana (positions) is not about mastering posture. It´s about using posture to understand and transform yourself."

B.K.S. Iyengar



En anledning till att vi utför positioner inom yoga är att kroppen är någonting reellt, någonting att ta på och förhålla sig till och de flesta har mycket lättare att nå in i sitt inre om det sker via kroppen. Det är otroligt svårt att vara i nuet om man har en värkande rygg, onda axlar eller en stel höft. Av den anledningen behövs de fysiska positionerna för att mjuka upp och stärka kroppen och få bort spänningar,- för att informationen från kroppen ska bli lite tystare helt enkelt.


De avancerade positionerna, handlar i min värld bara om att lägga på tyngre vikter på din skivstång. Om du praktiserar yoga regelbundet kommer du oundvikligen bli både starkare och smidigare eftersom du arbetar och rör på kroppen, även om detta snarare är en biverkan än målet i sig. Det som kändes svårt när du var nybörjare kräver förmodligen inte så stor ansträngning när du har hållit på i ett par år. Då kan det vara dags att öka belastningen för att hålla kvar närvaron och uppmärksamheten, annars blir yogan istället slentrianmässig och tappar sin förmåga att hålla dina tankar i nuet.


När man utför yoga är det förmodligen svårt i början av klassen att känna sig helt närvarande och lugn, men när man har gått förbi första stadiet och kroppen börjar bli mer samarbetsvillig, lägger man till andetaget. Allteftersom börjar sinnet succesivt vändas inåt, tankarna blir färre, stresshormonerna sjunker undan och när klassen tillslut avrundas i vila och kanske meditation, landar man in i en känsla av närvaro och sinnesfrid. DÅ utför man yoga.












71 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page